Re-integratieconflict? Raadpleeg ook de cao!
Sommige werkgevers hebben totaal geen zin om mee te werken aan de re-integratie van een zieke werknemer. Maar vaak wil een zieke werknemer zelf wel aan de slag en dan is het jammer dat hij dan (te) weinig steun krijgt van zijn organisatie. Werkt uw organisatie met een cao, dan is de kans groot dat daarin informatie staat over conflicten bij re-integratie.
De werkgever is verplicht zo veel mogelijk te doen om de re-integratie van een zieke werknemer mogelijk te maken. Gebeurt dit niet naar behoren, dan kan er een conflict ontstaan. U kunt maar beter direct de cao hierop naslaan, want in de meeste cao's is namelijk een geschillenregeling opgenomen voor conflicten over re-integratietrajecten.
Onterecht geweigerd
Re-integratieconflicten gaan vaak over wat een werknemer nog wel en niet kan en over het wel of niet moeten accepteren van een aangeboden functie. De meeste geschillenregelingen voorzien dan in de mogelijkheid om het meningsverschil voor te leggen aan een onafhankelijke deskundige. Die kan bijvoorbeeld bepalen of de werkgever wel genoeg moeite doet om de werknemer weer aan het werk te helpen of dat de werknemer een bepaalde functie wel of niet terecht heeft geweigerd. Als uw organisatie geen cao heeft, kunt u het UWV inschakelen voor een zogeheten deskundigenoordeel.