Preventief risico’s van nat werk bestrijden
Huidaandoeningen vormen een risico voor werknemers die regelmatig worden blootgesteld aan vloeistoffen. Het gaat bij dit ‘natte werk’ niet alleen om veelvuldig contact met water, maar ook om contact met reinigingsproducten. De meeste werkgevers nemen echter onvoldoende preventieve maatregelen om de risico’s van nat werk op te vangen.
Uit onderzoek (pdf) blijkt dat huidaandoeningen regelmatig voorkomen als het gaat om arbeidsgerelateerde ziektes. Regelmatige blootstelling aan vloeistoffen leidt tot een groter risico op huidaandoeningen zoals eczeem. Onder andere werknemers in de zorg, kappers, schoonmakers, cateringpersoneel, houtbewerkers en werknemers in de agricultuur hebben regelmatig te maken met zo’n hoge blootstelling.
Richtlijnen voor preventieve aanpak nat werk
Aan u als arboprofessional de taak om de risico’s op nat werk in uw organisatie te bepalen en vervolgens passende preventiemaatregelen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak op te nemen. U vindt passende maatregelen terug in de arbocatalogus van de kappersbranche (pdf) in Nederland, maar u kunt ook gebruikmaken van een aantal algemene richtlijnen die Duitsland daarvoor heeft opgesteld:
- Laat werknemers niet langer dan vier uur achter elkaar waterdichte handschoenen dragen.
- Kijk of werknemers het wassen van hun handen kunnen beperken tot 20 keer per dag.
- Zorg ervoor dat werknemers niet meer dan twee uur per dag rechtstreeks met hun handen in vloeistoffen hoeven te werken.