Aan zorgplicht bij ongeval ontkomt u niet snel
Als een werknemer na een arbeidsongeval een schadevergoeding eist, hoeft hij alleen te bewijzen dat hij de schade heeft opgelopen tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Hij hoeft niet aan te tonen hoe het ongeluk precies is gebeurd of wat de oorzaak is. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem.
Een werknemer van een coffeeshop kreeg een kelderluik op zijn hoofd en schouders en liep daarbij een hersenschudding op. Hierdoor kon hij enige tijd niet werken. Volgens de werknemer had de werkgever niet aan zijn zorgplicht voldaan. De kantonrechter stelde de werknemer in het gelijk en kende een schadevergoeding toe.
De werkgever ging in hoger beroep tegen de uitspraak. Volgens de werkgever stond niet vast dat het ongeval op het werk was gebeurd. Het ongeluk was rond tien uur ’s avonds gebeurd terwijl de werknemer die avond niet was ingeroosterd. Volgens de werknemer had hij echter ook die avond gewerkt. Als het ongeval wel op het werk had plaatsgevonden, was het volgens de werkgever het gevolg van bewuste roekeloosheid van de werknemer.
Werkgever had zorgplicht geschonden
Het hof oordeelde op basis van een getuigenverklaring van een collega dat het ongeval van de werknemer wel op het werk had plaatsgevonden. Uit jurisprudentie blijkt dat een werknemer bij het vorderen van een schadevergoeding alleen hoeft te bewijzen dat hij de schade heeft opgelopen tijdens zijn werkzaamheden. Hij hoeft niet de oorzaak of de toedracht van het arbeidsongeval aan te tonen. Volgens het hof was er geen sprake van bewuste roekeloosheid. Als de werkgever een gasveer had gemonteerd aan het kelderluik, had hij het ongeluk eenvoudig kunnen voorkomen. De werkgever had zijn zorgplicht geschonden en een schadevergoeding was dus terecht.
Gerechtshof Arnhem, 29 maart 2011, LJN: BQ0703