Zijn werknemers dit jaar vrij op 5 mei?
Het duurt nog even, maar mogelijk krijgt u er al vragen over van werknemers: Bevrijdingsdag. Op deze nationale feestdag is niet iedereen vrij van zijn werk. Of uw werknemers op 5 mei wél vrij zijn, is afhankelijk van de cao of arbeidsovereenkomst.
Binnenkort is het weer 5 mei, de dag waarop Nederland de bevrijding van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog viert. Hoewel vrijheid centraal staat op deze dag, betekent dit voor veel werknemers nog niet dat zij een vrijbrief krijgen om lekker hun eigen gang te gaan. Voor een deel van werkend Nederland is Bevrijdingsdag namelijk geen vrije dag.
Bevrijdingsdag is geen nationale vrije dag
In 1990 voerde de overheid Bevrijdingsdag in als nationale feestdag. Hierbij werd niet in de wet opgenomen dat 5 mei als betaalde verlofdag zou gaan gelden. De overheid vond dat werkgevers en werknemers hierover onderling een regeling moesten treffen in de cao of arbeidsovereenkomst. Valt u onder een cao, dan doet u er dus goed aan om eerst die erop na te slaan. Zo bepalen sommige cao’s dat de werknemers eens in de vijf jaar vrij zijn op 5 mei. Als u niet onder een cao valt of deze geen aparte bepalingen bevat, dan kan uw organisatie zelf beslissen of werknemers vrij krijgen.
Nationaal Comité adviseert van 5 mei vrije dag te maken
Sommige werknemers – zoals de ambtenaren van de rijksoverheid – hebben op 5 mei wel altijd een vrije dag. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei ziet graag dat dit voor iedereen wordt ingevoerd en heeft dit daarom in een advies kenbaar gemaakt aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Werkgeversorganisaties hebben al aangegeven dat zij tegen dit plan zijn.