Zieke werknemer of niet: u mag niet álles weten
Om te weten wat er van u als werkgever wordt verwacht, is het prettig als u zo veel mogelijk weet over de ziekte van een werknemer. U wilt tenslotte voorkomen dat u een loonsanctie krijgt opgelegd omdat u onvoldoende inspanning heeft geleverd voor de re-integratie. Toch kunt u de bedrijfsarts niet zomaar naar alle medische informatie vragen. Hij moet immers rekening houden met de privacy van de werknemer.
Om werkgevers, werknemers, bedrijfsartsen en arbodiensten meer houvast te bieden bij vragen over het delen van medische informatie is de ‘Leidraad Bedrijfsarts en privacy’ opgesteld. Deze werd onlangs gepresenteerd door Boaborea – brancheorganisatie op het gebied van werk, loopbaan en vitaliteit – en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Het document moet u meer duidelijkheid geven over hoe er moet worden omgegaan met medische gegevens bij ziekteverzuim. De leidraad geeft onder andere inzicht in:
- de taken en verantwoordelijkheden van de werkgever, werknemer en de bedrijfsarts;
- wie op welk moment inzicht mag hebben in bepaalde informatie;
- de relevante wet- en regelgeving op dit gebied.
De aard van het spreekuur
In de leidraad wordt een onderscheid gemaakt tussen informatie die werknemers geven tijdens een vrijwillig spreekuur en informatie die zij geven tijdens een verplicht spreekuur. Bij een vrijwillig spreekuur mag de bedrijfsarts alleen met toestemming van de werknemer bepaalde informatie met u delen. Bij een verplicht spreekuur is toestemming vragen niet verplicht, maar moet de bedrijfsarts de werknemer wel op de hoogte stellen voordat hij contact met u opneemt. Toch mag de bedrijfsarts ook dan alleen noodzakelijke informatie verschaffen. Er is sprake van een verplicht spreekuur als een werknemer de bedrijfsarts bezoekt in opdracht van u of in geval van bepaalde keuringen.