U bent hier

Onderneming & Arbo
Werkgever aansprakelijk voor plagerij in pauze

Werkgever aansprakelijk voor plagerij in pauze

Voldoet u als werkgever niet aan uw zogenoemde zorgplicht, dan bent u aansprakelijk voor de schade die een werknemer lijdt bij een ongeval op de werkplek. Dit geldt ook als één van uw werknemers tijdens het dollen in de pauze ongelukkig ten val komt. Dit blijkt uit een rechtszaak bij de kantonrechter in Rotterdam.

In de zaak waren twee werknemers elkaar een beetje aan het pesten in de pauze. Tijdens deze plagerij gaf één van deze werknemers een duw aan de andere werknemer. Hierdoor viel de werknemer van zijn stoel en kwam hij ongelukkig terecht. Als gevolg van de val brak de werknemer zijn sleutelbeen, waardoor de werknemer blijvend arbeidsongeschikt raakte. De werknemer stapte vervolgens naar de rechter waarbij hij de werkgever aansprakelijk stelde voor de kosten van zijn arbeidsongeschiktheid.

Werksfeer is onderdeel van arbeidsomstandigheden

De rechter oordeelde dat de werknemer die de duw had gegeven aan de werknemer niet goed had gehandeld. Ondanks dat de werknemer de intentie had om een grapje te maken, had hij de andere werknemer hiermee wel in gevaar gebracht. Toch horen dit soort risico’s volgens de rechter bij een werksfeer waarbij collega’s in principe sociaal met elkaar omgaan, maar soms enigszins de grens over gaan. De werksfeer maakt namelijk een onderdeel uit van de arbeidsomstandigheden.

Werkgever moet schadevergoeding betalen

De werkgever kan dit risico beperken door zijn werknemers goed voor te lichten over hoe zij met collega’s om moeten gaan en door toezicht te houden op deze omgangsregels. Zo had de werkgever zijn werknemers kunnen opleggen dat zij op het werk niet mochten dollen met collega’s of dat zij bij dit dollen in elk geval geen fysiek contact mochten hebben. Doordat de werkgever dit niet had gedaan, had hij zijn zorgplicht geschonden. De werkgever moest een schadevergoeding betalen aan de werknemer.
Kantonrechter Rotterdam, 13 juni 2012, LJN: BW9061