Volwassen met eigen bijscholing omgaan
Het is de vraag of de huidige manier van leren in organisaties nog voldoet. Medewerkers die iets willen leren, krijgen meestal een klassikale cursus aangeboden. Dat is echter niet de jas die iedereen past. Er zijn meer manieren van leren te bedenken, zoals praktijkleren. Dat betekent echter wel dat er een omslag in het denken binnen de organisatie moet komen.
Medewerkers die hun kennis willen aanvullen, krijgen meestal een klassikale cursus van hun organisatie aangeboden. Dat is een vorm die al jaren bestaat, maar past het nog wel bij deze tijd? Ieder persoon is anders, en dat geldt ook voor de manier waarop iemand leert. Een medewerker leert misschien wel sneller en beter als hij praktijkonderwijs krijgt, bijvoorbeeld een stage. Een ander heeft meer baat bij een aantal eendaagse cursussen of workshops, waarna hij het geleerde meteen in de praktijk brengt. Waar het om gaat, is dat u als opleidingsverantwoordelijke nadenkt over de verschillende manieren waarop u bijscholing kunt aanbieden.
Medewerkers krijgen eigen scholingsbudget
Het past helemaal bij een moderne aanpak om medewerkers hun eigen scholingsbudget te geven, dat ze dan naar eigen keus en behoefte in kunnen zetten. Dat betekent wel dat u moet durven loslaten: het is dan niet meer in alle gevallen mogelijk om toe te werken naar een diploma als einddoel. Daar staat tegenover dat medewerkers die zelf de regie krijgen, ook op een volwassener manier met hun eigen scholing om kunnen gaan.