Vervroegd AOW voor werknemers met zwaar beroep?
Werkgeversorganisaties pleiten ervoor om werknemers met een zogenoemd zwaar beroep eerder recht te geven op hun AOW-uitkering. Er moet dan een lijst komen met beroepsgroepen die eerder kunnen stoppen met werken.
Werkgeversorganisaties leggen het plan op tafel in aanloop naar de stakingen die de vakbonden hebben aangekondigd voor een beter pensioen. In een interview met de Telegraaf geven de werkgeversorganisaties aan dat zij werknemers met een zwaar beroep – zoals bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs en verpleegkundigen – de mogelijkheid willen geven om vervroegd met pensioen te gaan. Als zij daarvoor kiezen, is het plan om hen vanaf dat moment ook geen AOW-premie meer te laten betalen.
Verlaging van de RVU-boete
Ook willen de werkgeversorganisaties de boete voor de Regeling voor vervroegde uittreding (RVU) verlagen. Dit is de strafheffing die werkgevers aan de belastingdienst moeten betalen als zij een vertrekregeling bieden aan werknemers waarmee ze de periode tot hun pensioen- of AOW-leeftijd financieel kunnen overbruggen. Door de RVU-boete te verlagen wordt het voor werkgevers weer aantrekkelijker om zo’n vertrekregeling voor vervroegd pensioen aan te bieden.
Lijst met zware beroepsgroepen
Om te bepalen wie gebruik kunnen maken van een vervroegde AOW-uitkering, moet er een lijst komen met ‘zware beroepsgroepen’. De werkgeversorganisaties verwijzen hiervoor naar Oostenrijk, waar al met zo’n lijst wordt gewerkt. Criteria om op de lijst te komen zijn het verrichten van nachtwerk, werken in (extreme) hitte of kou, werken onder chemische of fysieke omstandigheden (denk aan hevig vibrerende machines), zwaar lichamelijk werk en de verzorging en verpleging van zieken, gehandicapten en stervensbegeleiding.
Vakbond FNV wil bevriezing AOW-leeftijd
Vakbond FNV heeft geen vertrouwen in zo’n lijst. Volgens de vakbond duurt het lang om zo’n lijst te maken en biedt het daarom geen oplossing voor werknemers die nu in de problemen komen omdat zij langer moeten doorwerken. De vakbond blijft daarom bij de eis dat de AOW-leeftijd per direct bevroren moet worden op 66 jaar.