Verliefde werknemers en boze exen
Liefde op de werkvloer zorgt soms voor problemen. Verliefdheid kan bijvoorbeeld een professionele samenwerking in de weg staan. Een breuk tussen geliefden kan op zijn beurt de werksfeer flink verpesten. Hoewel u de liefde niet kunt leiden, kunt u wel andere maatregelen nemen om hiermee om te gaan. Misschien kunt u hier vandaag – op Valentijnsdag – eens extra aandacht aan schenken.
Op het werk kunt u te maken krijgen met werknemers die verliefd op elkaar worden. Zij kunnen een relatie aangaan, maar later ook weer verbreken. Dit heeft invloed op de onderlinge samenwerking en de sfeer. Zeker een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte kan problematisch zijn. U mag werknemers niet zomaar zeggen dat zij geen relatie mogen hebben. U kunt wel een aantal andere maatregelen nemen om lastige situaties op te lossen.
Gedragscode voor verliefde werknemers
Als relaties op de werkvloer vaker voor problemen zorgen, kunt u in de gedragscode opnemen hoe u daarmee om wilt gaan. U spreekt dan bijvoorbeeld af dat werknemers een duurzame relatie melden bij hun leidinggevende. Zo maakt u de situatie bespreekbaar en is de leidinggevende op tijd op de hoogte. Als een breuk tussen werknemers leidt tot ruzie of andere problemen, kunt u één de werknemers overplaatsen. In het uiterste geval kunt u de rechter vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dat kan hij doen als er een onwerkbare situatie is ontstaan, bijvoorbeeld omdat de werknemers elkaar niet kunnen ontlopen.
Een partner bij de concurrent
Als werknemers verliefd op elkaar zijn en één van hen vertrekt naar de concurrent, kan dit voor uw organisatie vervelende gevolgen hebben. U heeft dan een werknemer in dienst die gemakkelijk informatie kan doorspelen aan zijn partner die voor de concurrent werkt. In dat geval kunt u de rechter ook vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Als de rechter aanleiding ziet tot ontbinding, zal hij de werknemer vaak wel een ontbindingsvergoeding meegeven.