Vakantiewet niet met terugwerkende kracht
(Voormalige) langdurig zieke werknemers kunnen straks niet bij u aankloppen om alsnog volledige vakantieopbouw of uitbetaling van niet-ontvangen vakantierechten te eisen. Dat heeft minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op 12 mei laten weten in een brief aan de Eerste Kamer. De vaste commissie van SZW had namelijk nog een paar vragen over het wetsvoorstel.
De wetswijziging die onder meer regelt dat langdurig zieke werknemers even veel wettelijke vakantiedagen opbouwen als niet-zieke werknemers wordt niet met terugwerkende kracht ingevoerd. Volgens de minister is dat praktisch niet haalbaar. Een bedrijf kan namelijk zijn gestopt, verkocht, of failliet zijn gegaan. Ook kan het personeelsdossier zijn vernietigd en is het heel lastig om na te gaan of een (ex-)werknemer mogelijk vakantie had kunnen opnemen tijdens ziekte.
Hoge kostenpost
Ook dat datum waarop de terugwerkende kracht zou moeten ingaan, is volgens de minister niet te bepalen. Als de nieuwe regels bijvoorbeeld met terugwerkende kracht zouden gelden vanaf 1993
– de ingangsdatum van de Europese richtlijn waarop ze zijn gebaseerd – zouden u en andere werkgevers met een onverwachte, hoge kostenpost kunnen worden geconfronteerd.
Plenaire behandeling
De minister vindt dat onwenselijk en heeft daarom aangegeven dat de wet geen terugwerkende maar onmiddellijke werking heeft. Iedere werknemer – of hij nu ziek is of niet – heeft dus vanaf de inwerkingtreding van de wet onmiddellijk recht op volledige opbouw van wettelijke vakantiedagen. De verwachte ingangsdatum van de nieuwe wet is 1 januari 2012, maar eerst wordt er volgende week nog over het voorstel gestemd in de Eerste Kamer.