Uitzendbureau moet langer loon doorbetalen
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil maatregelen nemen om het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid van de zogenoemde ‘vangnetters' – Ziektewetgerechtigden – terug te dringen. Eén van deze maatregelen is dat uitzendbureaus voor een periode van twee weken loon moeten doorbetalen als hun uitzendkrachten ziek worden.
Op dit moment is het zo dat uitzendbureaus het loon van uitzendkrachten alleen hoeven door te betalen als de uitzendkracht een arbeidsovereenkomst heeft met het uitzendbureau. Voor uitzendkrachten die dit niet hebben, geldt dat de uitzendkracht een uitkering krijgt uit de Ziektewet. Het voorstel van de minister is om uitzendbureaus ook het loon te laten doorbetalen voor uitzendkrachten die geen detacheringsovereenkomst hebben. Hiermee hoopt hij te bereiken dat uitzendbureaus hun uitzendkrachten stimuleren om na ziekte zo snel mogelijk hun werk te hervatten.
Langer ziek
Volgens de minister zijn er momenteel ongeveer 100.000 mensen die een Ziektewetuitkering ontvangen. Een groot deel van hen zijn zieke uitzendkrachten, zieke werknemers met een tijdelijk dienstverband en zieke werklozen.
Mensen in de Ziektewet zijn volgens de minister gemiddeld langer ziek dan werknemers in vaste dienst. Ook verloopt de werkhervatting bij de ZW-gerechtigden een stuk moeizamer dan bij werknemers met een vast contract.
Andere maatregelen
De minister wil verder dat UWV na één jaar gaat kijken of ZW-gerechtigden die niet hun eigen werk kunnen doen, wel ander passend werk kunnen verrichten. Ook wil hij door middel van financiële prikkels de individuele werkgever meer verantwoordelijk stellen voor de ziekte- en arbeidsongeschiktheidslasten van uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk dienstverband. Daarnaast moeten de mogelijkheden voor ZW-gerechtigden om bij andere organisaties aan de slag te gaan, worden verbeterd. Om dit te kunnen realiseren, wil de minister de proefplaatsing uitbreiden tot maximaal zes maanden.