U bent hier

Onderneming & Arbo
Uitgelekt: loondoorbetaling bij ziekte naar één jaar

Uitgelekt: loondoorbetaling bij ziekte naar één jaar

Kleine organisaties hoeven werknemers die ziek worden straks het loon nog maar een jaar door te betalen. Dat zou één van de arbeidsmarktmaatregelen zijn uit het nieuwe regeerakkoord.

Diverse media melden op basis van lekken dat in het regeerakkoord overeenstemming is bereikt over enkele maatregelen met betrekking tot de arbeidsmarkt. De beoogde coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vindt het belangrijk dat kleine organisaties sneller werknemers in (vaste) dienst gaan nemen (tool). Om dit aantrekkelijker te maken, wordt voor hen mogelijk de loondoorbetalingsplicht bij ziekte teruggebracht van twee naar één jaar. Het loon in het tweede jaar bij ziekte financieren de kleine organisaties gezamenlijk. Volgens de Volkskrant wordt voorlopig de grens voor kleine organisaties bij 20 werknemers gelegd. Voor de maatregel is wel een wetsvoorstel nodig, waarover de Eerste en Tweede Kamer dan moeten stemmen.

Kortere loondoorbetalingsplicht wens van werkgevers

Kleine werkgevers zullen de wijziging toejuichen. Werkgevers geven aan dat de twee jaar durende loondoorbetalingsplicht bij ziekte een belangrijke reden is om niet sneller arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd aan te bieden. Ook de sociale partners zouden het eens zijn geweest over een verkorting van de duur van de loondoorbetalingsplicht, maar het polderoverleg mislukte uiteindelijk vanwege meningsverschillen over andere arbeidsmarktpunten. Het was daarom aan de formerende partijen zelf om besluiten te nemen over eventuele wijzigingen in arbeidswetgeving. Ze gaven in hun verkiezingsprogramma’s al aan de loondoorbetalingsplicht bij ziekte te willen aanpakken.

Naar verwachting wordt het regeerakkoord op dinsdag 10 oktober bekendgemaakt. Rendement stelt u dan direct op de hoogte van de belangrijkste plannen via de themapagina Regeerakkoord 2017.