U bent hier

Onderneming & Arbo
Tweede Kamer stemt in met Participatiewet

Tweede Kamer stemt in met Participatiewet

De Participatiewet is op 20 februari 2014 aangenomen door de Tweede Kamer. Ook het amendement om een studieregeling voor jonggehandicapten te introduceren, is aangenomen. Als de Eerste Kamer ook met de plannen instemt, treedt de Participatiewet op 1 januari 2015 in werking.

Op dit moment bestaan er nog verschillende regelingen voor mensen met een arbeidsbeperking, zoals de Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten), de WWB (Wet werk en bijstand) en de WSW (Wet sociale werkvoorziening). De Participatiewet is een samenvoeging van deze en enkele andere regelingen. Gemeenten worden straks op de eerste plaats verantwoordelijk voor het aan het werk helpen van arbeidsbeperkten. Maar bij werkgevers ligt straks ook meer verantwoordelijkheid. Vorig jaar hebben werkgevers in het sociaal akkoord namelijk afgesproken dat ze de komende tijd meer mensen met een arbeidsbeperking in dienst zullen nemen.

Loonkostensubsidie in Participatiewet

Komen werkgevers deze belofte niet na, dan treedt de quotumregeling in werking. Hierover heeft u eerder kunnen lezen in het bericht ‘Quotum bij Participatiewet wordt variabel’. Om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, kunt u straks via de gemeente onder voorwaarden in aanmerking komen voor loonkostensubsidie voor medewerkers die verminderd productief zijn. De hoogte van de loonkostensubsidie hangt af van de loonwaarde van de medewerker.

Studieregeling in Participatiewet

Om werkgevers te overtuigen van de waarde van het inschakelen van mensen met een arbeidsbeperking, is op initiatief van D66 ook een studieregeling opgenomen in de Participatiewet. Jonge gehandicapten kunnen via de gemeente een financiële bijdrage krijgen om hun studie af te ronden.
Op 4 maart aanstaande zal de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Eerste Kamer de verdere behandeling van het wetsvoorstel bespreken.