Tweede Kamer keurt nieuwe beslagvrije voet goed
Het wetsvoorstel om de beslagvrije voet bij loonbeslag te vereenvoudigen, is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Er zijn ook twee wijzigingen goedgekeurd. De Eerste Kamer stemt op 7 maart over het voorstel.
Nu de Tweede Kamer de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet heeft goedgekeurd, komt de nieuwe methode om de beslagvrije voet bij loonbeslag te berekenen (tool) een stukje dichterbij. Bij het wetsvoorstel heeft de Tweede Kamer twee nota’s van wijziging aangenomen. De belangrijkste wijzigingen zijn:
- In het eerste voorstel stond al dat werknemers met hoge woonlasten gedurende zes maanden een hogere beslagvrije voet krijgen, zodat zij hun huur of hypotheek kunnen blijven betalen. In de nota van wijziging staat nu dat die termijn met nog eens zes maanden kan worden verlengd, maar alleen als de volledige schuld dan ook binnen die zes maanden kan worden afgelost.
- In het eerste voorstel stond al dat werknemers met een inkomen onder de bijstandsnorm toch nog 5% van dat inkomen moesten afstaan voor loonbeslag. Die regel gold niet voor gehuwden, maar dat is in de nota van wijziging aangepast. Hij geldt nu voor iedereen.
Actal: in de praktijk weinig verbetering
Door de nieuwe methode zou de berekening van het deel van het loon waar de werknemer met schulden ook bij loonbeslag nog recht op heeft, eenvoudiger moeten worden. De belangrijkste verandering is dat de werknemer met schulden (tools) zelf (bijna) geen gegevens meer hoeft aan te leveren, maar deze uit de polisadministratie en gemeentelijke basisadministratie komen. Het aantal verkeerd vastgestelde beslagvrije voeten zou daardoor moeten dalen. Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) vindt de nieuwe rekenmethode echter maar weinig verbetering met zich meebrengen.