Suikertaks indirect toch ingevoerd in Nederland
In sommige landen is de zogenoemde ‘suikertaks’ inmiddels ingevoerd: een belasting op suikerhoudende producten met als einddoel een gezondere bevolking. Het heeft er alle schijn van dat Nederland ook een suikertaks krijgt, zij het indirect.
Uit een concepttekst van het nationaal preventieakkoord blijkt bij het thema ‘overgewicht’ dat het kabinet de verbruiksbelasting op bronwater en suikervrije dranken wil afschaffen. Als een fabrikant deze verbruiksbelasting op gezondere producten niet meer in de prijs hoeft door te berekenen, kan de prijs voor een liter mineraalwater of lightversie van een frisdrank zomaar met 9 eurocent omlaag (tool). Het is natuurlijk wel nog de vraag of drankproducenten dit ook gaan doen.
Verbruiksbelasting alleen nog op suikerhoudende dranken
Nergens in het concept van het nationaal preventieakkoord wordt overigens het woord ‘suikertaks’ genoemd. Maar indirect krijgt Nederland deze dus wel. Wat er in de praktijk namelijk overblijft, is een verbruiksbelasting op suikerhoudende frisdranken, vruchtensappen en limonades. Dit moet bijdragen aan één van de doelstellingen van de overheid voor de komende decennia, te weten 40% minder Nederlanders die lijden aan ziektes die veroorzaakt worden door overgewicht. Fabrikanten van ongezonde(re) producten zijn dus gewaarschuwd.