Subsidie voor de aanpak van laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid komt nog altijd voor op de werkvloer. U kunt nog tot en met 13 september – tijdens de Week van de Alfabetisering – ideeën opdoen om laaggeletterdheid aan te pakken. Ook is er een stimuleringsregeling voor het bijspijkeren van Nederlands op de werkvloer.
In Nederland hebben 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Van deze groep mensen heeft vermoedelijk de helft een baan. Laaggeletterde werknemers zijn vaak minder productief, vaker ziek, werken minder veilig en hebben meer risico om werkloos te raken. In de Week van de Alfabetisering wordt er in het hele land aandacht besteed aan het probleem van laaggeletterdheid. Op vrijdag 11 september is het Bedrijvendag: verschillende organisaties en instellingen organiseren dan activiteiten, zoals taallessen en taallunches. U kunt meedoen met één van de grote landelijke activiteiten of zelf iets organiseren.
Laaggeletterdheid onder de aandacht brengen
Om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid in uw organisatie kunt u nog meer doen:
- een voormalig laaggeletterde uitnodigen in uw organisatie die zijn persoonlijke verhaal komt vertellen;
- een documentaire over dit onderwerp vertonen;
- posters, logo’s of herkenningswijzers van de Stichting Lezen & Schrijven ophangen;
- uw activiteiten op LinkedIn delen.
Stimuleringsregeling voor taaltrajecten bij laaggeletterdheid
Wilt u de lees- en schrijfvaardigheden van werknemers verbeteren die moeite hebben met lezen en schrijven, dan kunt voor uw taaltraject een bijdrage krijgen vanuit de stimuleringsregeling Taal voor Werknemers (pdf) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een aanvraag hiervoor dient u in via de Stichting Lezen & Schrijven.