U bent hier

Onderneming & Arbo
Scholingsdeelname staat onder druk in crisis

Scholingsdeelname staat onder druk in crisis

Scholing is bij veel organisaties nog altijd niet vanzelfsprekend, zeker nu de crisis aanhoudt. Dit blijkt uit het rapport ‘Aanbod van arbeid 2012’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Dat scholing niet tot de dagelijkse routine behoort, kan te maken hebben met het feit dat werkgevers vooral kijken of hun werknemers voldoende kennis en vaardigheden hebben om hun huidige functie goed uit te voeren.

Van de werkgevers geeft 16% aan dat er werknemers in dienst zijn die niet voldoende zijn toegerust voor hun toekomstige functioneren. In de twee jaar voorafgaand aan de enquête voor het rapport ‘Aanbod van arbeid 2012’ (pdf) heeft 40% van de medewerkers werkgerelateerde scholing gevolgd.

Scholingsdeelname van jong en oud

Hoewel jongeren nog altijd meer scholing volgen dan ouderen, nemen de verschillen tussen jong en oud af. Dat het verschil kleiner wordt, kan te maken hebben met het feit dat jongeren de laatste jaren steeds vaker flexibele banen hebben, waarvan bekend is dat de scholingsdeelname van werknemers lager is dan in vaste banen. Doordat ouderen langer doorwerken, nemen ze ook vaker deel aan scholing. Hierdoor neemt het verschil in scholingsdeelname tussen jong en oud ook af.

Scholingsdeelname van verschillende sectoren

De verschillen in scholingsdeelname tussen sectoren nemen toe. Vooral de bouw, zakelijke dienstverlening en handel laten een flinke terugval zien in werkgerelateerde scholing. De scholingsdeelname in de bouwnijverheid is gezakt van 51% in 2004 naar 39% in 2010, in de zakelijke dienstverlening van 52% in 2004 naar 44% in 2010 en in de handel van 37% in 2004 naar 26% in 2010. Deze sectoren zijn hard geraakt door de crisis, waardoor de financiële ruimte voor scholing vermoedelijk afneemt.