RSI door de jaren heen van gedaante veranderd
Aan het begin van dit millennium was RSI een hypewoord. Anno 2019 hoort u nog maar weinig over repetitive strain injury, zoals de aandoening voluit heet. Toch is RSI niet verdwenen. Het is ieder jaar op 28 februari Internationale Dag van de RSI, maar tegenwoordig wordt KANS vaker gebruikt.
Op kantoor lijken nog maar weinig mensen rond te lopen met RSI-klachten (tool). Is het dan niet vreemd dat jaarlijks op 28 februari extra aandacht is voor preventie en behandeling van RSI (tool)? Het antwoord is ‘nee’. Veel werknemers werken achter een computer. Zij zitten de hele dag, vaak in dezelfde houding, starend naar een beeldscherm en tikkend op een toetsenbord. Als werknemers langdurig dezelfde bewegingen uitvoeren of in dezelfde houding werken, kunnen zij wel degelijk last krijgen van RSI. Het verschil met vroeger is dat RSI-klachten tegenwoordig vaak worden aangeduid als KANS. KANS is hierbij het gangbare begrip voor klachten aan arm, nek en/of schouder en de term RSI is gereserveerd voor de beroepsziekte.
Klachten aan houdings- en bewegingsapparaat
Niet alle klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat – zoals alle beweegbare lichaamsdelen – komen namelijk door herhaaldelijk (repetitive) dezelfde beweging te maken. Ook is er lang niet altijd sprake van letsel (injury). Daarom geniet de term KANS tegenwoordig de voorkeur. Dat RSI nog lang niet is uitgeroeid, staven de cijfers. Het aantal meldingen dat binnenkomt bij Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) is in 2018 stabiel gebleven met rond de 2.400. RSI is daarmee in Nederland met 20% de meest voorkomende beroepsziekte aan het houdings- en bewegingsapparaat.