U bent hier

Onderneming & Arbo
Rechter laat werknemers Shell staken

Rechter laat werknemers Shell staken

Shell kan de acties van werknemers bij de chemische fabriek van Shell in Moerdijk niet tegenhouden. Dat besliste de rechter in een kort geding dat Shell aanspande. De acties hinderen een grootscheepse onderhoudsbeurt. De acties blijven duren tot Shell met een nieuw loonvoorstel komt.

Shell stapte onlangs naar de rechter in een poging de acties van werknemers tegen te gaan. Onderdeel van de acties was het weigeren van overwerk. Shell beargumenteerde dat de geplande onderhoudsbeurt zonder het overwerk vertraagd of zelfs uitgesteld zou moeten worden. Dit zou de olie- en gasgigant honderden miljoenen kosten. Ook stelde Shell dat de veiligheid van mensen en milieu in Moerdijk in het geding was. De rechter ging daarin niet mee en besloot dat werknemers in Moerdijk niet hoeven over te werken. Shell heeft inmiddels laten weten morgen met een verbeterd loonvoorstel voor werknemers in Moerdijk en Pernis te komen.

Productie Shell verlaagd door actie werknemers

In de chemische fabriek in Moerdijk ‘staken’ de werknemers door de fabriek draaiende te houden terwijl er een onderhoudsstop van twee maanden was gepland. Een grootscheepse onderhoudsbeurt zal hierdoor langer duren dan geland. De productie van de raffinaderij van Shell in Pernis zou volgens de bonden al tot zo'n 65% zijn verlaagd door de acties van de afgelopen weken.

Vakorganisaties stemden eindbod Shell weg

De vakorganisaties FNV en CNV zijn sinds eind 2018 met Shell in onderhandeling over een nieuwe cao. Zij eisen een loonsverhoging van 5% over 2019 en vermindering van werkdruk. Shell bood daarop een loonsverhoging van 2,5% over 2019 plus 2% over 2020 met voor beide jaren 1,5% extra loon, afhankelijk van de prestaties en salarisschaal van de werknemer. In februari stemden de leden van de vakorganisaties dit eindbod van Shell weg. Werknemers van Shell besloten daarom te gaan staken. Shell probeerde deze stakingen te stoppen door de lonen van de stakende werknemers te korten.

Update 26 april 2019

Shell heeft de vakbonden een nieuw loonvoorstel gedaan. Het voorstel houdt een structurele loonsverhoging in van 3% in 2019, 2% in 2020 en 2,5% in 2021. Het eerdere voorstel bevatte geen bod voor 2021, omdat de looptijd van de cao twee jaar was. De looptijd wordt nu uitgebreid naar drie jaar, waardoor Shell het bod voor 2021 heeft toegevoegd. Boven op deze loonsverhogingen komt 1,5% extra loon per jaar voor de looptijd van de cao, afhankelijk van schaal en werkprestaties.