Participatiewet aangenomen door Eerste Kamer
De Eerste Kamer heeft op 1 juli 2014 ingestemd met de Invoeringswet Participatiewet en de Wet maatregelen Wet werk en bijstand. De wet brengt mensen onder één regeling die kunnen werken maar niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Voor werkgevers houdt de wet onder meer in dat ze zich moeten inspannen om meer banen voor arbeidsgehandicapten te realiseren.
Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft op 1 juli 2014 ingestemd met de Invoeringswet Participatiewet en de Wet maatregelen Wet werk en bijstand. Het doel van deze wetten is om mensen in een uitkeringssituatie (zoals Wajongers, mensen met een bijstandsuitkering en in de sociale werkvoorziening) zo veel mogelijk te laten deelnemen aan het reguliere arbeidsproces. Werkgevers hebben beloofd om zich daarvoor de komende jaren extra in te spannen.
Extra banen voor arbeidsgehandicapten
In het sociaal akkoord is vorig jaar afgesproken dat bedrijven in de marktsector 100.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten gaan creëren en dat de publieke sector 25.000 extra banen gaat realiseren. Voor de marktsector is afgesproken dat er eind 2015 6.000 extra banen moeten zijn gerealiseerd ten opzichte van 2013. Halen ze dit aantal niet, dan komt er vanaf 2017 mogelijk – na overleg met de sociale partners en gemeenten – een verplicht quotum voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten.
Wettekst voor quotum nu ook bekend
Werkgevers die niet aan het quotum voldoen, moeten in 2018 voor het eerst een heffing afdragen van € 5.000 per niet-ingevulde werkplek. Dit is geregeld in de Wet banenafspraak en quotum arbeidsgehandicapten (pdf) die gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd. Werkgevers met minder dan 25 werknemers hoeven niet aan het quotum te voldoen. Werkgevers die arbeidsgehandicapten in dienst nemen, kunnen hiervoor overigens loonkostensubsidie krijgen.