OR eist dat PostNL stopt met schijnconstructies
De OR van de afdeling Pakketten van PostNL wil af van de schijnconstructies. De organisatie huurt pakketsorteerders in via dochterondernemingen van uitzendbureaus, waardoor zij niet het minimale salaris verdienen dat is vastgelegd in de cao van PostNL.
De OR eist dat PostNL onmiddellijk stopt met het zogeheten contracting, ofwel het inzetten van pakketsorteerders via dochterondernemingen van uitzendbureaus zodat de cao van PostNL niet op hen van toepassing is. Ook wil de raad dat de pakketsorteerders met terugwerkende kracht minimaal het salaris gaan verdienen dat is vastgelegd in de cao van PostNL. De OR eist verdere betere arbeidsomstandigheden; veel werknemers hebben fysieke klachten door het zware sjouwwerk. Tot slot geeft de OR aan dat de raad streeft naar minimaal 50% werknemers in vaste dienst. De OR vraagt de directeur om aan te geven hoe de directeur dit doel denkt te gaan bereiken.
Vakbond dagvaardt PostNL voor rechter
Televisieprogramma Zembla deed onderzoek naar de situatie binnen PostNL. De OR ondernam na de uitzending actie door een brief met eisen te sturen naar de directie. Vakbond FNV hield zich al voor de uitzending bezig met de situatie. De vakbond schikte met een uitzendbureau over het salaris van de pakketsorteerders dat het levert: zij ontvangen per 1 juli hetzelfde salaris als pakketsorteerders die in vaste dienst zijn bij PostNL. Deze schikking geldt niet voor werknemers die via andere uitzendbureaus werken bij het postbedrijf. De vakbond sleept PostNL voor de rechter over de rechten van deze werknemers wat betreft salaris.
Werknemers hebben bij gelijk werk recht op gelijk loon
Werknemers die evenveel ervaring hebben en hetzelfde werk verrichten, hebben recht op hetzelfde loon. Een bestuurder moet werknemers salaris geven volgens het principe ‘gelijk loon voor gelijk werk’, of ze nu in vaste dienst zijn of niet. Bovendien mag een bestuurder een werknemer niet minder betalen dan het in de cao vastgelegde minimum. De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) (tools) moet bestuurders op het rechte pad houden, maar ook de OR kan actie ondernemen. De raad heeft namelijk onder andere een controlerende taak en ziet erop toe dat de bestuurder zich aan de cao houdt. De OR kan de bestuurder aanspreken op misstanden en volgens artikel 23 van de Wet op de ondernemingsraden het initiatiefrecht (tool) inzetten om een voorstel te doen om de arbeidsomstandigheden voor uitzendkrachten te verbeteren.