OR drukt stempel op beleid ziekteverzuim
De ondernemingsraad (OR) heeft een belangrijke stem in het organisatiebeleid voor ziekteverzuim en -preventie. De OR kan hierbij namelijk verschillende rechten laten gelden. Daarbij werkt de OR nauw samen met de preventiemedewerker en bedrijfsarts.
De OR heeft een belangrijke rol bij het opstellen, uitvoeren en bewaken van het arbobeleid in de organisatie. Het beleid voor ziekteverzuim en ziektepreventie valt hieronder. De Wet op de ondernemingsraden (WOR) en de Arbowet bieden de OR hiervoor een brede wettelijke basis.
Wet biedt OR brede basis voor medezeggenschap arbobeleid
De OR behartigt de belangen van de werknemers bij het beleid voor ziekteverzuim en preventie in de organisatie en kan hierbij gebruikmaken van verschillende rechten:
- Instemmingsrecht: het instemmingsrecht is een belangrijke bevoegdheid van de OR bij het arbobeleid. De bestuurder moet de OR om instemming vragen als hij een personele regeling op het gebied van de arbeidsomstandigheden, het ziekteverzuim of het re-integratiebeleid wil invoeren, wijzigen of intrekken (artikel 27, lid 1d WOR). Hieronder vallen onder meer regelingen op het gebied van:
- een ziekteverzuimprotocol;
- het opstellen, en uitvoeren van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak;
- de keuze voor en de vorm en inhoud van het contract met de arbodienst of arbodeskundige;
- de inhoud, omvang en invulling van de functie van de preventiemedewerker.
- Overlegrecht: ook bij het halfjaarlijkse overleg met de bestuurder over de algemene gang van zaken in de organisatie (artikel 24, lid 1 WOR) kan het beleid voor ziekteverzuim en preventie aan de orde komen. Tijdens deze overlegvergadering moet de bestuurder de OR informeren over aankomende adviesplichtige of instemmingsplichtige besluiten. Als hij plannen heeft om het ziekteverzuimbeleid te wijzigen, moet hij de OR hierover dus al tijdens zo’n overlegvergadering inlichten. Bestuurder en OR spreken dan ook meteen af hoe de OR betrokken zal worden in de aanloop naar deze advies- of instemmingsaanvragen.
Ook de Arbowet verplicht de bestuurder om overleg te voeren met de OR over het arbobeleid en dus over het beleid voor ziekteverzuim en preventie (artikel 12, lid 2 Arbowet). Daarnaast heeft de OR het recht om deze onderwerpen zo vaak als hij wil op de agenda te zetten. - Informatierecht: de OR heeft recht op alle informatie die de raad redelijkerwijs nodig heeft om zijn medezeggenschapstaken uit te voeren (artikel 31, lid 1 WOR). De bestuurder moet de OR hier gevraagd en ongevraagd van voorzien. Dat geldt dus ook voor informatie rond ziekteverzuim of het beleid daarvoor. Hiernaast verplicht de Arbowet de bestuurder om de OR actief van informatie te voorzien over het arbobeleid (artikel 12, lid 2 Arbowet).
- Initiatiefrecht: Als de OR een verbetering van het ziekteverzuimbeleid wil voorstellen, kan de raad gebruikmaken van het initiatiefrecht om hierover met de bestuurder in gesprek te gaan (artikel 23, lid 2 WOR) of om bij hem een schriftelijk voorstel in te dienen (artikel 23, lid 3 WOR).
Ook arboprofessionals moeten samenwerken met OR
Niet alleen de bestuurder moet met de OR samenwerken bij het opstellen en uitvoeren van het arbobeleid. Ook de bedrijfsarts en de preventiemedewerker moeten met de OR samenwerken (artikel 13, 14 en 14a Arbowet). Zij moeten de OR ook van informatie voorzien en de OR adviseren bij het uitoefenen van zijn arbotaken.