Oplossingen om arbeid slimmer te organiseren
De Nationale DenkTank heeft 22 oplossingen en adviezen bedacht om arbeid in Nederland slimmer te organiseren, zodat de concurrentiepositie van organisaties verbetert en werknemers duurzaam inzetbaar blijven. Deze oplossingen zijn iets meer dan een maand geleden gepresenteerd in het eindrapport ‘Maak Werk van de Toekomst’.
Eén van de oplossingen die de Nationale DenkTank in ‘Maak Werk van de Toekomst’ (pdf) voorstelt, is om een investeringsfonds ‘InvestMens’ op te richten. Het fonds kan opleidingskosten voorfinancieren zodat mensen een betere baan kunnen krijgen. Een andere oplossing is het prestatiespel ‘CareMiles’, dat ervoor moet zorgen dat het werkplezier en de productiviteit van zorgpersoneel toenemen.
Oplossingen voor duurzame inzetbaarheid
De 22 oplossingen en adviezen van de Nationale DenkTank moeten organisaties beter laten presteren, werknemers in alle levensfasen duurzaam inzetbaar en gemotiveerd houden en ervoor zorgen dat talent beter wordt benut. De oplossingen zijn te verdelen in drie hoofdthema’s:
- volwaardige arbeidsrelaties: door formele en informele arbeidsrelaties flexibeler in te richten en de negatieve beeldvorming rond ouderen te doorbreken;
- flexibele arbeid: onder meer door uitwisseling van medewerkers tussen werkgevers te stimuleren;
- uitdagende werkomgeving: onder meer door spelelementen in organisatieprocessen toe te passen.
Arbeidsproductiviteit kan met 20% omhoog
De Nationale DenkTank heeft becijferd dat de Nederlandse arbeidsproductiviteit in 10 jaar tijd met 20% kan groeien als de arbeidsproductiviteit voor iedere sector stijgt tot het niveau van de top drie best presterende landen. De grootste winst valt volgens de Nationale DenkTank te boeken als de arbeidsproductiviteit stijgt in de financiële sector, de detailhandel en de zorgsector. Dat zijn sectoren met veel werkuren en de grootste productiviteitsachterstand ten opzichte van de best presterende landen.
Achterstand van arbeidsproductiviteit
In de financiële sector gaat veel kennis verloren doordat 55-plussers met veel verstand van zaken met pensioen gaan. De detailhandel zou klanten ook buiten winkeltijden moeten bedienen. En de zorgsector moet investeren in het opleiden van gekwalificeerd personeel om de kwaliteit van zorg op peil te houden en het verwachte personeelstekort op te vangen.