U bent hier

Onderneming & Arbo
Opleiding van BHV’ers staat onder druk

Opleiding van BHV’ers staat onder druk

Organisaties geven steeds minder geld uit aan het opleiden van werknemers voor calamiteiten. Mogelijk is dit een gevolg van de crisis: werkgevers kunnen hun personeel niet op de werkvloer missen of vinden de cursussen voor bedrijfshulpverlening (BHV) te duur.

Steeds minder werknemers krijgen een BHV-opleiding van hun werkgever aangeboden. En bestaande BHV’ers worden minder vaak naar een herhalingscursus gestuurd. Sinds 2007 is het ook niet meer verplicht om bedrijfshulpverleners ieder jaar naar een herhalingscursus te sturen. Toch is het een risico om te beknibbelen op de bedrijfsveiligheid.

Arbowet eist investering in bedrijfsveiligheid

Merkt u dat uw werkgever bezuinigt op de bedrijfsveiligheid, wijs hem dan op de noodzaak van scholing. Elke werkgever is immers wettelijk verplicht om maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Eén manier is om werknemers op te leiden tot bedrijfshulpverlener. Een BHV’er moet beginnende branden kunnen blussen, kunnen ontruimen en eerste hulp kunnen geven aan mensen na een ongeluk. In kleine organisaties mag de werkgever zelf de rol van BHV’er vervullen.

BHV’er moet bepaalde routine hebben

Het is niet verstandig om de herhalingscursussen over te slaan. In geval van nood is het belangrijk dat een BHV’er een bepaalde routine heeft en zonder al te veel nadenken kan handelen. Helemaal niet investeren in bedrijfsveiligheid is een overtreding van de Arbowet.