Ook mbo moet flexibeler worden voor werkenden
Het moet voor werknemers gemakkelijker worden om naast het werk een mbo-opleiding te volgen. Dit staat in de brief ‘Ruim baan voor vakmanschap’ van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waarin zij diverse aanpassingen van het mbo-onderwijs aankondigt.
In de brief ‘Ruim baan voor vakmanschap: een toekomstgericht mbo’ (pdf) geeft minister Bussemaker aan dat zij het in het kader van een leven lang leren belangrijk vindt dat het mbo-onderwijs aantrekkelijker wordt voor volwassenen. Dit kan bijvoorbeeld door mbo-opleidingen in modules aan te bieden. Hiermee sluit zij aan bij het advies over het hoger onderwijs, waarover u eerder kon lezen in het bericht ‘Hbo wil pilot met flexibel deeltijdonderwijs’.
Vrijstellingen in mbo voor werkenden
Andere maatregelen die minister Bussemaker de komende drie jaar wil treffen om het mbo-onderwijs aantrekkelijker te maken voor werkenden:
- Kwalificaties in eenheden opdelen. Aan de eenheden kunnen dan studiepunten worden toegekend die (ook op Europees niveau) uitwisselbaar zijn tussen instellingen (ECVET).
- Meer vrijstellingen op basis van werkervaring. Als volwassenen bepaalde onderdelen van een studie al beheersen, kunnen ze vrijstelling krijgen, verkorte studietrajecten volgen en zo een diploma halen. De minister wil ook kijken naar de eisen die worden gesteld aan mbo’ers op het gebied van taal en rekenen, loopbaanvaardigheden en burgerschap. Volwassenen beschikken vaak namelijk al over de vereiste competenties op dit gebied.
- Om de (inter)nationale arbeids- en studentmobiliteit verder te stimuleren en uitwisseling makkelijker te maken, laat de minister vanaf schooljaar 2016-2017 de NLQF-niveaus (Nederlands Kwalificatieraamwerk) op diploma’s en diplomasupplementen vermelden, zodat het niveau van een mbo’er internationaal beter te vergelijken is.