Ook inbreng werkgever bij loonwaardebepaling
Hoewel gemeenten bij de uitvoering van de Participatiewet in principe de vrijheid krijgen om zelf de loonwaarde te bepalen van werknemers die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, komen er landelijke minimumregels. Deze landelijke regels moeten ervoor zorgen dat de loonwaarde zorgvuldig en objectief wordt vastgesteld. Ook werkgevers kunnen hun zegje doen.
Uw organisatie kan per 2015 een loonkostensubsidie krijgen voor arbeidsgehandicapte werknemers die tot de doelgroepen van de Participatiewet behoren. De hoogte van die loonkostensubsidie hangt af van de loonwaarde van zo’n medewerker. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten weten dat er binnenkort via een algemene maatregel van bestuur (amvb) landelijke minimumregels komen voor het vaststellen van deze loonwaarde. Zo staat er in de amvb onder andere dat de loonwaardebepaling op de werkplek moet plaatsvinden en dat er ruimte moet zijn voor inbreng van de werkgever.
Deskundige bepaalt loonwaarde op werkplek
Tijdens het debat over de Participatiewet in de Eerste Kamer gaf de staatssecretaris aan dat de loonwaarde door een deskundige moet worden vastgesteld op de werkplek. De inbreng van de werkgever bestaat er volgens Klijnsma uit dat deze kan aangeven wat een werknemer zonder beperking kan (en wat van hem wordt verwacht) en in hoeverre de prestaties van de werknemer met beperkingen zich hiertoe verhouden.
Werkbedrijven maken extra afspraken over loonwaarde
Naast de amvb zal de staatssecretaris met een tijdelijke ministeriële regeling komen die ervoor moet zorgen dat op regionaal niveau aanvullende afspraken gemaakt worden over de loonwaardebepaling. De regionale werkbedrijven moeten die afspraken uiteindelijk maken, maar die zijn nog niet allemaal op 1 januari 2015 operationeel. Voorlopig geldt dan ook de landelijke regeling.