Ontslagrecht ter discussie gesteld
Werkgevers die bij het ontslag van een werknemer geen scholing aanbieden, moeten – als het aan het CDA ligt – een hogere ontslagvergoeding betalen. Heeft een werkgever wel geïnvesteerd in scholing, dan moet de ontslagvergoeding lager uitvallen. De partij gaat hiervoor een initiatiefwetsvoorstel indienen.
Volgens het voorstel moeten kantonrechters bepalen of de werkgever bij ontslag voldoende scholingsmogelijkheden heeft aangeboden, zodat de werknemer sterker staat op de arbeidsmarkt. Werkgevers die hieraan voldoen, kunnen de scholingskosten aftrekken van de ontslagvergoeding. Maar werkgevers die dit nalaten, moeten van het CDA straks een hogere ontslagvergoeding betalen. Op dit moment kan een rechter bij het ontslag van een werknemer ook al meewegen of een werkgever voldoende scholingsmogelijkheden heeft geboden, maar het CDA wil dit verplicht maken. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid twijfelt over de uitvoerbaarheid van het voorstel. Ook is hij bang voor de administratieve last die het voorstel met zich meebrengt. Werkgevers moeten dan immers alle opleidingen bijhouden die ze aan hun werknemers aanbieden.
Geen ontslagvergunning meer
Uit onderzoek van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) blijkt dat ook veel directeuren en commissarissen kritiek hebben op het huidige ontslagrecht. Zij hebben een ander punt van kritiek, namelijk dat de procedure voor het aanvragen van ontslag op dit moment te veel tijd kost. Als het aan de NCD ligt, moeten werkgevers op elk moment de arbeidsovereenkomst kunnen beëindigen zonder dat zij hier eerst een ontslagvergunning voor moet aanvragen bij UWV WERKbedrijf of de kantonrechter. De rechter kan dan achteraf nog bepalen of de werknemer recht heeft op een ontslagvergoeding. Of de wijzigingen in het ontslagrecht daadwerkelijk worden ingevoerd, is nog maar de vraag.