U bent hier

Onderneming & Arbo
Ontslag AOW’ers onder Wet werk en zekerheid

Ontslag AOW’ers onder Wet werk en zekerheid

Per 1 juli 2015 kunt u de arbeidsovereenkomst van werknemers die de AOW-gerechtigde of pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt opzeggen zonder toestemming van UWV. Dit geldt ook als er geen pensioenontslagbeding in de cao of arbeidsovereenkomst staat. De maatregel is een onderdeel van de Wet werk en zekerheid.

In het bericht ‘Wet werk en zekerheid door de Eerste Kamer’ heeft u kunnen lezen dat de invoering van de Wet werk en zekerheid een feit is. Eén van de maatregelen uit deze wet is dat u straks geen ontslagvergunning meer hoeft aan te vragen bij UWV als u een werknemer ontslaat vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde of pensioengerechtigde leeftijd. Op dit moment is het nog zo dat u alleen geen ontslagvergunning hoeft aan te vragen als er een pensioenontslagbeding in uw cao of arbeidsovereenkomst staat.

Ragetlieregel niet bij bereiken pensioengerechtigde leeftijd

Een andere wijziging is dat de Ragetlieregel straks niet geldt voor werknemers waarvan de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is beëindigd vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Beëindigt u dus het vaste contract van een werknemer omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt en wilt u hem vervolgens een contract voor bepaalde tijd geven, dan loopt dit laatste contract altijd van rechtswege af. Dit geldt ook als het contract voor onbepaalde tijd niet is geëindigd door opzegging via UWV of ontbinding door de kantonrechter.

Wetsvoorstel Werken na AOW-leeftijd

Bij de stemming over de Wet werk en zekerheid is ook een motie aangenomen waarmee geregeld wordt dat de overheid de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid en het wetsvoorstel Werken na AOW-leeftijd op elkaar afstemt. Het wetsvoorstel Werken na AOW-leeftijd moet er straks voor zorgen dat de arbeidsrechtelijke beperkingen van werkgevers bij het in dienst nemen en houden van AOW-gerechtigde werknemers worden weggenomen. Meer over de maatregelen uit dit wetsvoorstel las u in het bericht ‘Meer tijdelijke contracten voor 65-plussers’.

 Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!