Ongeval door taalachterstand ligt op de loer
Van de arbeidsongevallen is 5% tot 10% het gevolg van miscommunicatie op de werkvloer. Een goed begrip van taal is erg belangrijk. De nieuwe handreiking Taal en veiligheidsrisico’s van de Stichting van de Arbeid (StvdA) kan u helpen om scholing van medewerkers met een taalachterstand onder de aandacht te brengen.
De recent gepubliceerde Handreiking Taal en veiligheidsrisico’s (pdf) van de Stichting van de Arbeid helpt u bij de aanpak van ongevallen die het gevolg zijn van taalproblemen op het werk. Voor medewerkers die de Nederlandse taal onvoldoende onder de knie hebben, is het moeilijk om veiligheidsvoorschriften te begrijpen. Van de arbeidsongevallen is 5% tot 10% het gevolg van taalproblemen. De praktische handleiding van de StvdA is ontwikkeld door TNO en heeft als doel om onveilige situaties op het werk, die het gevolg zijn van taalproblemen, aan te pakken.
Laaggeletterdheid in het opleidingsaanbod
Als opleidingsverantwoordelijke speelt u een belangrijke rol bij het bestrijden van de laaggeletterdheid binnen uw organisatie. Zorg dat u het onderwerp bespreekbaar maakt; medewerkers met een taalachterstand vinden het namelijk vaak moeilijk om hiervoor uit te komen. Verder kunt u voorstellen om laaggeletterdheid binnen het opleidingsbeleid aan bod te laten komen.