Nieuwe arbodienst richt zich speciaal op vrouwen
Vrouwen hebben te maken met grotere hormonale veranderingen dan mannen. Als vrouwen uitvallen, kan dat dan ook samenhangen met onbegrip hierover. Daarom is er nu een arbodienst die zich speciaal op vrouwen richt.
Het ziekteverzuim van vrouwen is volgens cijfers van het CBS in alle leeftijdscategorieën hoger dan dat van mannen. Het verschil is het grootst in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar. Dan is het ziekteverzuim bijna twee keer zo hoog bij vrouwen als bij mannen. Mannen tussen de 35 en 45 jaar verzuimen gemiddeld 2,2 dagen per jaar, bij vrouwen is dit gemiddeld 4,3 dagen per jaar. Bij het stijgen van de leeftijd wordt het verschil wel kleiner.
Deels door ziekte tijdens zwangerschap en bevalling
Het verschil in ziekteverzuimdagen tussen mannen en vrouwen tussen 35 en 45 jaar is deels te verklaren door ziekte tijdens zwangerschap en bevalling. Daarnaast melden vrouwen zich vaker dan mannen ziek bij een ziek kind. In de praktijk blijkt dat de combinatie van zorg en arbeid kan leiden tot een hoger verzuim. CBS-cijfers over burn-outklachten laten verder zien dat deze klachten vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen (17,1% tegenover 14,9%). Ook werken er relatief veel vrouwen in sectoren waarin burn-outklachten het meest voorkomen: het onderwijs en de zorg.
Werknemers moeten bedrijfsarts of arbodienst kunnen raadplegen
Vrouwen durven volgens de oprichter van de arbodienst voor vrouwen niet over hun hormonen te praten. Ook zouden zij zelf weinig kennis hebben van hun eigen lichaam. Overgangsklachten zouden vaak worden gezien als burn-outklachten.
Werknemers moeten altijd toegang hebben tot een arbodienst of bedrijfsarts. Ook als zij niet ziek zijn, moeten zij de arbodienst of bedrijfsarts kunnen raadplegen. Zij hebben ook recht op een second opinion, als zij twijfelen aan het advies van een bedrijfsarts. Vrouwen die op onbegrip stuiten bij specifieke vrouwenklachten, kunnen dus een second opinion aanvragen.