U bent hier

Onderneming & Arbo
Moet uw organisatie al overstappen op de WKR?

Moet uw organisatie al overstappen op de WKR?

Volgens de laatste berichtgeving zou uw organisatie per 1 januari 2015 verplicht de overstap moeten maken op de werkkostenregeling (WKR). Er is echter nog een kans dat de definitieve invoering wordt uitgesteld tot 1 januari 2016. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat veel werkgevers in het mkb nog afwachtend zijn.

Sinds 2011 kan uw organisatie ervoor kiezen om de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen te hanteren of de regels van de WKR. Er was beloofd dat de werkkostenregeling de administratieve lasten zou verminderen. In de praktijk blijken de voordelen voor de administratie echter vies tegen te vallen. Daarom houden veel werkgevers in het mkb op dit moment nog vast aan de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen. De werkkostenregeling heeft voor deze organisaties nog te veel bezwaren.
In eerste instantie was het de bedoeling om de werkkostenregeling al per 1 januari 2014 voor alle werkgevers verplicht te stellen. De staatssecretaris van Financiën heeft destijds de verplichte overstap naar de werkkostenregeling met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2015 vanwege de grote administratieve gevolgen.

Mogelijk uitstel tot 1 januari 2016

Misschien wordt het noodzakelijkheidscriterium ingevoerd om het systeem gemakkelijker te maken. U kunt dan een onbelaste vergoeding of verstrekking geven, als het noodzakelijk is voor de uitvoering van het werk. Binnenkort komt de staatssecretaris met de definitieve plannen voor de aanpassing van de werkkostenregeling. Er is een kans dat er dan nog uitstel komt tot 1 januari 2016 om de wijzigingen goed in te kunnen voeren.
Twijfelt u of het verstandig is om op dit moment over te stappen op de WKR, dan kan de vaktool ‘Wel of niet overstappen op de WKR’ u wellicht helpen bij het maken van uw beslissing.