Minimumloon maakt mbo-stagiairs duur
Vooral de plicht om het minimum(jeugd)loon te betalen aan mbo-leerlingen die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) doen, maakt het voor werkgevers in het mkb minder aantrekkelijk om stageplekken te bieden aan deze groep. Dat geldt zeker nu steeds meer (ook hoger opgeleide) mensen bereid zijn om onbetaald aan de slag te gaan.
In sommige sectoren is het in crisistijd zo lastig om aan een stageplek te komen, dat BBL-leerlingen thuis komen te zitten omdat ze de voor hun opleiding verplichte praktijkervaring niet kunnen opdoen. Volgens Rob Kriegsman, directeur van stagebemiddelingssite Stageplaza, leggen BBL-leerlingen het af tegen hbo-stagiairs of afgestudeerden die voor een veel lager bedrag of zelfs onbetaald aan de slag gaan bij werkgevers, bijvoorbeeld onder het mom van een ‘werkervaringsplek’.
Geen stagiair maar normaal dienstverband
In principe geldt voor een stagiair dat hij niet op volle kracht mag meedraaien, omdat hij in de leer is en dus nog niet als ‘vakvolwassen’ wordt beschouwd. Sommige werkgevers vinden het wel prettig dat hoogopgeleiden en afgestudeerden bereid zijn om onbetaald mee te draaien. Dat bespaart immers kosten. Toch schuilt hier een risico in, want de fiscus kan zo’n samenwerking toch als dienstverband beschouwen, waardoor u als werkgever gewoon loon moet betalen en premieplichtig bent.
Subsidie praktijkleren voor BBL-leerlingen
Om mbo-leerlingen aantrekkelijker te maken voor werkgevers zou het volgens Kriegsman een oplossing kunnen zijn om de stagevergoeding te verlagen. De meeste mbo-leerlingen wonen immers nog thuis en hebben dus nog niet zulke hoge lasten. Of dit voorstel ook navolging krijgt, is niet bekend. Als uw organisatie een erkend leerbedrijf is, kunt u overigens ook subsidie praktijkleren krijgen voor het bieden van praktijkleerplaatsen aan BBL’ers (in alle sectoren), terwijl dit maar zeer beperkt mogelijk is voor hbo’ers (alleen de sectoren techniek, landbouw en natuurlijke omgeving).