Mantelzorgers in het zonnetje tijdens Dag van de Mantelzorg
De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg is een mooie aanleiding voor werkgevers om mantelzorgende werknemers eens in het zonnetje te zetten en aandacht te besteden aan een goede werk-privébalans.
Werknemers die mantelzorg verlenen, moeten hun werkzaamheden combineren met de zorg voor een naaste. Dat kan voor een verstoorde werk-privébalans zorgen en het gevaar van overbelasting ligt daarbij op de loer. Met goede verlofregelingen en aandacht voor de persoonlijke situatie van de werknemer kan een werkgever ziekteverzuim voorkomen. Niet alle werknemers kennen de regelingen rondom mantelzorg en daarom is voorlichting belangrijk. De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg is hiervoor een uitstekend moment.
Preventief beleid voorkomt ziekteverzuim mantelzorgers
Een werkgever doet er goed aan om naar alle werknemers – of ze nu mantelzorger zijn of niet – te communiceren welke mogelijkheden er zijn om werk te combineren met mantelzorg. En met ze mee te denken over andere manieren om werk en zorg te combineren. Door een goed preventief beleid te voeren, voorkomt een werkgever namelijk verzuim.
Werkgever kan extra aanpassingen doen voor mantelzorgers
Een mantelzorger kan gebruikmaken van kortdurend zorgverlof. Hij mag hiervoor – aansluitend of verspreid over 12 maanden – twee keer het aantal uren dat hij per week werkt, opnemen. Tijdens het kortdurend zorgverlof heeft een werknemer recht op minimaal 70% van het salaris. Voor het langdurend zorgverlof – aansluitend of verspreid over 12 maanden – mag een werknemer zes keer het aantal uren dat hij in een week werkt, opnemen. Hij ontvangt geen salaris, tenzij hierover andere afspraken zijn vastgelegd in de cao of het personeelsreglement.
De werkgever kan ook een stapje extra zetten om mantelzorgers bij te staan. Denk aan een aanpassing van werktijden, flexibel werken en regelingen om extra verlof in te kopen.