Maak discriminatie bespreekbaar
Bij de politie en het College voor de Rechten van de Mens komen relatief weinig aanklachten binnen van werknemers die zich gediscrimineerd voelen. Werkgevers moeten daarom het melden van discriminatie toegankelijker maken. Dit adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER).
Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is discriminatie een belangrijke oorzaak van de verslechterde situatie van allochtonen. Het kabinet wil daarom discriminatie hard aanpakken. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vroeg eerder aan de SER mogelijke maatregelen op te stellen. Hierover heeft u kunnen lezen in het bericht ‘SER geeft advies over aanpak discriminatie’. De SER heeft nu een conceptadvies aangeleverd.
Grotere rol voor werkgever bij terugdringen discriminatie
In het conceptadvies stelt de SER vast dat werkgevers een grotere rol moeten krijgen bij het signaleren en bestrijden van discriminatie. In de praktijk zou dat betekenen dat u het onderwerp moet aankaarten in functioneringsgesprekken en werkoverleggen. Daarnaast moet u de meldingsprocedure laagdrempeliger en eenvoudiger maken. De SER denkt dat werknemers nu de procedures niet goed kennen of de afhandeling niet vertrouwen. Zorg er daarom voor dat werknemers hun klachten kunnen delen met een vertrouwenspersoon. Een klacht moet u als werkgever binnen een maand schriftelijk en gemotiveerd beantwoorden. Onder discriminatie vallen alle vormen van achterstelling, dus niet alleen op grond van etniciteit, maar ook leeftijd, geslacht, geloof, geaardheid en gezondheid. Eind deze maand wil de SER een definitief advies vaststellen.
Overheid ontbindt aanbestedingscontract bij discriminatie
De overheid heeft nog meer ijzers in het vuur om discriminatie de kop in te drukken. Minister Asscher onderzoekt de mogelijkheid om organisaties die met de overheid samenwerken een contract te laten ondertekenen. Hierin moeten ze beloven niet te discrimineren. Breken ze die belofte, dan zou het contract ontbonden worden.