Google gaat waarschuwen voor apps die stiekem data verzamelen
Makers van een eigen app moeten nog beter gaan nadenken over de gegevens die ze van gebruikers verzamelen. Google gaat namelijk waarschuwingen tonen bij apps die zonder toestemming informatie van gebruikers naar de eigen servers sturen.
Google scherpt het beleid rond de privacy van Android-appgebruikers aan. Ontwikkelaars van apps krijgen te maken met nieuwe, strengere eisen. Zo moeten zij bij het verzamelen van gevoelige gegevens zoals telefoonnummers en e-mailadressen vooraf de gebruiker op de hoogte stellen en hun privacybeleid kenbaar maken. Apps die informatie verzamelen die niets te maken hebben met de eigen werking, krijgen nog een extra eis opgelegd. De makers moeten namelijk de gebruiker vertellen waarom ze die informatie willen hebben en ook nog eerst om toestemming vragen. Pas na een bevestigend antwoord mogen ze de data inderdaad versturen. De app-ontwikkelaars worden nu dus gedwongen na te denken over de opbouw van de app en de noodzaak van het verzamelen van gebruikersdata (tools). Google is van plan de maatregel 60 dagen na de aankondigingsdatum van 1 december in te laten gaan.
Ingebouwd als gewoonte
Ook Nederlandse app-makers zullen iedere permissie die zij vragen tegen het licht moeten houden. Retailers, webwinkels, non-profitorganisaties; er zijn talrijke apps in omloop. Vaak is het maken daarvan uitbesteed (e-learning) en heeft de ontwikkelaar bepaalde toestemmingen als een soort gewoonte ingebouwd. Maar die aanpak kan nu leiden tot problemen, en in ieder geval tot extra werk. Dan levert het meer op om gewoon te stoppen met het verzamelen van onnodige gegevens, ook met het oog op de komende AVG.