Werkplezier centraal in Week van de Werkstress
De Week van de Werkstress vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 15 november. Werkplezier en ontwikkeling staan centraal. Organisaties kunnen hun activiteiten om werkstress aan te pakken aanmelden.
Organisaties kunnen zich op de website ‘Week van de Werkstress’ aanmelden en aangeven op welke manier zij het verlagen van werkstress onder de aandacht gaan brengen bij werknemers. In de week van de Werkstress die dit jaar plaatsvindt van 11 tot en met 15 november staan werkplezier en ontwikkeling centraal. Werkgevers worden gestimuleerd te delen hoe zij werkdruk voorkomen en werkplezier vergroten. Dat zorgt ook nog eens voor minder ziekteverzuim. Stress op de werkvloer is namelijk de meest voorkomende beroepsziekte.
Beleid aanpak werkdruk
Een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische klachten. Werknemers die werkstress ervaren, zitten niet goed in hun vel en zijn minder productief. Vergroten van het werkplezier en stimuleren van persoonlijke en professionele ontwikkeling zorgen ervoor dat werknemers beter bestand zijn tegen werkdruk en meer veerkracht hebben. Werkgevers zijn verplicht beleid te voeren dat werkdruk aanpakt.
Werkstress is vorm van PSA
Werknemers kunnen stress ervaren door verschillende factoren zoals werkdruk, pesten, discriminatie, agressie en geweld en (seksuele) intimidatie. Dit zijn vormen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) (tools), die bij langdurige blootstelling kunnen leiden tot ziekte, zoals een depressie of een burn-out. In de Week van de Werkstress kunnen werkgevers – eventueel in samenwerking met de ondernemingsraad of preventiemedewerker – werkstress centraal stellen, door bijvoorbeeld een nieuwsbrief rond te sturen met tips en een test over werkstress. Ook kan een werkgever activiteiten organiseren, zoals workshops of een informatiemarkt.