Goed personeel ligt niet voor het oprapen
Werkt u in een sector waarin er vacatures in overvloed zijn maar het lastig is om aan geschikte kandidaten te komen, dan ondervindt u mogelijk de gevolgen van de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Uit een recente publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 8,6% van de beroepsbevolking werkloos is, terwijl er in bijvoorbeeld de ICT en techniek genoeg banen zijn.
Op basis van onderzoek onder kandidaten constateert uitzendorganisatie Randstad dat werkzoekenden te weinig kijken naar de kansen die de arbeidsmarkt biedt en te veel blijven zoeken naar een baan die soms helemaal niet bestaat of erg schaars is. De vraag van werkgevers en werkzoekenden loopt erg uiteen.
Genoeg werkgelegenheid in ICT
Werkgevers zoeken vooral kandidaten in de ICT, verkoop, administratie, klantenservice, installatie, reparatie en onderhoud, terwijl kandidaten vooral naar banen zoeken in het onderwijs, sociaal-maatschappelijk werk of naar directie- en managementfuncties. Volgens Randstad is het belangrijk dat werkzoekenden zich afvragen welke competenties en kennis ze moeten ontwikkelen om aantrekkelijk te zijn voor werkgevers in sectoren met nog voldoende werkgelegenheid.
Website biedt inzicht in kans op werk
Op de website StudiePerspectief kunnen mensen zien wat hun kansen op de arbeidsmarkt zijn na het volgen van een bepaalde opleiding. De website koppelt de studiekeuze van scholieren en studenten aan de arbeidsmarktgegevens van onder meer UWV, waardoor een realistisch beeld wordt geschetst van het uitzicht op werk na een bepaalde opleiding, of je met een opleiding in verschillende beroepen terechtkunt en hoe het aantal vacatures zich ontwikkelt. De site vermeldt ook welke opleidingen in het mbo en in het hbo en wo ‘topkansen’ bieden. Voor deze opleidingen is het arbeidsmarktperspectief erg gunstig.