U bent hier

Onderneming & Arbo
Gehoorschade bij kwart van de jongeren

Gehoorschade bij kwart van de jongeren

Bijna een kwart van de jongeren heeft een vorm van gehoorschade. Dat betekent dat werkgevers alert moeten zijn als zij vakantiekrachten en jonge werknemers op de werkvloer hebben rondlopen. Slechthorendheid levert namelijk risico’s op voor de veiligheid.

Uit recent onderzoek van de Hoorstichting blijkt dat een kwart van de jongeren in de leeftijdscategorie twaalf tot 24 jaar al schade aan het gehoor heeft opgelopen. Werkgevers moeten hier rekening mee houden als zij deze zomer vakantiekrachten inzetten bij seizoenwerkzaamheden, maar ook als zij jongere werknemers in (vaste of tijdelijke) dienst hebben.  Slechthorendheid op de werkvloer is een risico voor de veiligheid van werknemers zelf maar ook voor die van collega’s en anderen.

Gehoorschade beroepsziekte nummer één

Schade aan het gehoor is onomkeerbaar en bij bouwvakkers beroepsziekte nummer één. Door slechthorendheid kunnen risicovolle arbeidsomstandigheden ontstaan. Denk aan bouwplaatsen, laadperrons en magazijnen waar werknemers informatie maar gedeeltelijk of helemaal niet meekrijgen. Daardoor horen zij veiligheidsinstructies en waarschuwingssignalen niet. Maar ook alarmsystemen van achteruitrijdende voertuigen pikken zij niet op, net als aanwijzingen van collega's.

Gehoortest onderdeel van PAGO

Gehoorschade wordt slecht opgemerkt door slachtoffers. 85% van de jongeren die de uitslag ‘niet goed’ kregen, dachten zelf een goed gehoor te hebben. Werkgevers doen er dus goed aan om bij werkzaamheden waarbij slechthorendheid risico’s voor de veiligheid kan opleveren, een gehoortest te laten uitvoeren. Deze test is onderdeel van het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) en moet worden uitgevoerd door de bedrijfsarts