U bent hier

Onderneming & Arbo
Geen ontslag manager door vaag verbetertraject

Geen ontslag manager door vaag verbetertraject

Functioneert een werknemer niet goed, ondanks een verbetertraject, dan leidt dat meestal tot ontslag. In een recente rechtszaak was dat echter onvoldoende grond om een manager te ontslaan. Zij was namelijk niet op de hoogte gesteld van het feit dat haar inwerkperiode een verbetertraject was geworden.

De rechtszaak draaide om een productiemanager en haar functioneren (tools). Na een half jaar in dienst vonden er tussen haar en de werkgever enkele overleggen plaats, omdat het niet helemaal boterde tussen haar afdeling en de afdeling verkoop. Na enkele maanden ontving de manager een brief met de aankondiging dat ze per direct uit haar functie was ontheven. Het was voor de manager echter onduidelijk waarom. Tijdens de overleggen was namelijk niet gebleken dat de werkgever haar niet goed vond functioneren (tool).

Overleggen onvoldoende grond voor ontslag

De rechter wees het ontbindingsverzoek van de werkgever af. Ook op managementniveau moet een werknemer de kans krijgen om zijn functioneren te verbeteren bij disfunctioneren, aldus de rechter. Dit moet dan wel worden gecommuniceerd naar de werknemer (e-learning). In deze zaak was dat niet het geval: het was voor de manager onduidelijk dat de overleggen onderdeel waren van een (informeel) verbetertraject. Dat er een verschil van inzicht was tussen de manager en de werkgever over het beleid binnen de organisatie, was volgens de rechter onvoldoende grond voor ontslag (tool). Tot slot wist de werkgever niet goed te onderbouwen dat herplaatsing onmogelijk was. Het ontbindingsverzoek van de werkgever werd daarom door de rechter afgewezen.
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 24 maart 2017, ECLI (verkort): 2284