Geen bonus meer voor zwangere werkneemster
Voor gevallen van discriminatie op de werkvloer kunt u terecht bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) voor een onafhankelijk oordeel. In zaken waarbij een zwangere werkneemster door haar zwangerschaps- en bevallingsverlof het recht op een bonus verloor, oordeelde de CGB tot voor kort al snel in het voordeel van de werkneemster. Toch is de commissie kortgeleden tot andere inzichten gekomen.
Op basis van uitspraken van het Europese Hof van Justitie en een arrest van het gerechtshof in Amsterdam heeft de Commissie Gelijke Behandeling haar standpunt aangepast als het gaat om het korten op de bonus van zwangere werkneemsters tijdens bevallings- of zwangerschapsverlof. Tot voor kort beschouwde de CGB de bonus in principe als een arbeidsvoorwaarde. Om die reden was er volgens de commissie sprake van verboden onderscheid op grond van geslacht als een zwangere het recht verloor op een bonus tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof of een zwangerschapsgerelateerde ziekte. Nu Europese en Nederlandse rechters hebben besloten dat u in sommige gevallen een zwangere werkneemster wel mag korten op haar bonus, voelt de CGB zich genoodzaakt om deze jurisprudentie te volgen.
Geen loon bij zwangerschapsverlof
Als de bonus is aan te merken als loon – in de zin van artikel 7:628 en 7:629 van het Burgerlijk Wetboek – bent u niet verplicht om een zwangere werkneemster tijdens zwangerschaps- of bevallingsverlof een (volledige) bonus te betalen. Tijdens zwangerschaps- of bevallingsverlof heeft u immers geen loondoorbetalingsplicht. Zodra de werkneemster met verlof gaat, heeft zij namelijk recht op een uitkering van UWV op grond van de Wet Arbeid en Zorg. Tijdens deze periode mag u de zwangere werkneemster dus korten op een bonus, zoals een prestatiebonus.
Bij zwangerschapsgerelateerde ziekte
Als een zwangere werkneemster uitvalt door een zwangerschapsgerelateerde ziekte, mag u haar ook korten op de bonus, blijkt uit uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Voorwaarde is wel dat u haar op dezelfde manier behandelt als een zieke mannelijke collega. Ook mag het loon van de werkneemster niet zo gering zijn dat de bescherming van zwangere werkneemsters daarmee in gevaar komt.