Gaan uw werknemers er ook op vooruit?
Hoe u het ook wendt of keert, voor veel werknemers blijft het salaris een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Hiermee kunnen ze immers hun vaste lasten betalen en een hoop leuke dingen doen. Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om uw waardering te laten blijken, door bijvoorbeeld een opleiding te betalen of een goede werk-privébalans te faciliteren. Steeds meer organisaties lijken zich te richten op deze niet-financiële vormen van beloning.
Gemiddeld hebben Nederlandse werknemers in 2011 een salarisverhoging van 2,85% gekregen. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer (pdf) in 64 EMEA-landen (Europa, Midden-Oosten en Afrika). De lonen in de West-Europese landen zijn over het algemeen niet veel gestegen (2,7%). Nederland ligt iets boven het gemiddelde. Vooral Nederlandse managers zijn er in 2011 op vooruitgegaan, met een gemiddelde salarisstijging van 3%. Managers in Noorwegen kregen de hoogste salarisverhoging binnen West-Europa. Hun lonen stegen gemiddeld met 3,3%. Topmanagers in Ierland en Zwitserland kregen de laagste salarisverhoging in West-Europa.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de hoogste loonsverhogingen in Afrika werden gegeven. Ghana staat hierbij aan de top, met een gemiddelde verhoging van maar liefst 13,8%. Een verklaring hiervoor is dat steeds meer buitenlandse bedrijven zich in Afrika vestigen, waardoor er een hogere vraag is naar werknemers. Hierdoor stijgt het gemiddelde salaris.
Positief signaal
De afgelopen jaren zijn de salarissen in veel organisaties gelijk gebleven. Dat er nu in veel landen weer sprake is van een salarisstijging, lijkt dus een positief signaal. Maar vergis u niet: er moet wel rekening worden gehouden met een hoge inflatie. Hierdoor kunnen werknemers uiteindelijk niet veel meer besteden dan in eerdere jaren.