Forfait werkkostenregeling gaat naar 1,6%
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft in de tussenevaluatie van de werkkostenregeling (WKR) bekendgemaakt dat het werkkostenforfait bij de invoering van het uniforme loonbegrip zal stijgen naar 1,6%. Daarnaast geeft de staatssecretaris in de tussenevaluatie een verduidelijking van het loonbegrip.
In het bericht ‘Forfait naar 1,5% door uniform loonbegrip’ kon u al lezen dat het werkkostenforfait door de invoering van het uniform loonbegrip zou stijgen van 1,4% naar 1,5% van de fiscale loonsom van uw organisatie. Het uitstel van de uniformering van het loonbegrip tot 2013 – waarover u kon lezen in het bericht ‘Uniform loonbegrip geldt per 1 januari 2013’ – heeft er echter voor gezorgd dat u het voorlopig nog even met een forfait van 1,4% moet doen.
Extra stijging van 0,1 procentpunt
Uit de tussenevaluatie (pdf) van de werkkostenregeling die staatssecretaris Weekers onlangs naar de Tweede Kamer stuurde, bleek echter dat er voor het Belastingplan 2013 al rekening is gehouden met een extra stijging van het werkkostenforfait van 0,1 procentpunt. Bij de invoering van het uniforme loonbegrip in 2013 zal het forfait dan stijgen van 1,4% naar 1,6% van de fiscale loonsom.
Verband tussen voorziening en privévoordeel
Ook geeft de staatssecretaris in de tussenevaluatie verheldering over het loonbegrip. Het was namelijk onduidelijk of er sprake was van loon als de werknemer geen privévoordeel had van een voorziening. De staatssecretaris benadrukt nu dat er niet alleen een verband tussen de voorziening en de dienstbetrekking moet zijn, maar ook een privévoordeel voor de werknemer. Is er geen privévoordeel, dan kan er ook nooit sprake zijn van belast loon.