Fiscus doet het nu zonder kentekencamera's
De Belastingdienst gebruikt voorlopig geen gegevens meer van camera's die langs de weg kentekens registreren. Dit komt doordat de Hoge Raad eerder dit jaar een dikke streep heeft gezet door het gebruik van die camera’s voor controle van het privégebruik van leaseauto's. Ook controles voor de motorrijtuigenbelasting via deze beelden zijn voorlopig gestaakt.
Dat heeft het ministerie van Infrastructuur laten weten in een Kamerbrief over het gebruik van zogeheten ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition). Eind februari gaf de Hoge Raad in drie zaken de Belastingdienst een gevoelige tik op de vingers over het gebruik van die beelden.
Controle privégebruik auto van de zaak
In die zaken probeerden werknemers aan te tonen dat ze met het privégebruik van hun auto van de zaak onder de 500 kilometer per jaar bleven. Maar de fiscus legde naheffingsaanslagen op omdat uit beelden van snelwegcamera’s bleek dat de auto’s gezien waren op plaatsen die niet klopten met de rittenregistratie (tool). De Hoge Raad oordeelde echter dat er geen wettelijke grondslag was om die beelden te gebruiken bij een belastingcontrole. Momenteel onderzoekt het kabinet of er een wetswijziging moet komen om de beelden alsnog te kunnen gebruiken en wat daarvoor de mogelijkheden zijn, zo staat te lezen in de Kamerbrief (pdf).
Gevolgen voor controle motorrijtuigenbelasting
Ook wordt er gekeken naar de gevolgen van de arresten voor de controle van de motorrijtuigenbelasting (tool), want ook daarvoor gebruikt de Belastingdienst gegevens van kentekencamera’s. Voorlopig gebruikt de fiscus ook voor deze controles geen ANPR-gegevens. De discussie is dus nog volop gaande. Onlangs oordeelde een rechter nog dat een foto van een flitspaal wél toegestaan was als controlemiddel voor de motorrijtuigenbelasting.