U bent hier

Onderneming & Arbo
Eerste Kamer stemt in met Werk en zekerheid

Eerste Kamer stemt in met Werk en zekerheid

Een meerderheid in de Eerste Kamer is op 10 juni 2014 akkoord gegaan met het wetsvoorstel Werk en zekerheid. Een aantal maatregelen die al per 1 juli 2014 zouden ingaan, worden opgeschoven naar 1 januari 2015. Dit geeft u meer tijd om uw organisatie op de veranderingen voor te bereiden.

Zoals u eerder kon lezen in het bericht ‘Mogelijk toch uitstel Wet werk en zekerheid’ vond de Eerste Kamer de termijn tussen de aanname van de Wet werk en zekerheid en de ingangsdatum van 1 juli 2014 erg kort. Daarom is besloten de maatregelen met betrekking tot de proeftijd en het concurrentiebeding pas per 1 januari 2015 in te voeren in plaats van al per 1 juli 2014. De volgorde van de veranderingen op een rijtje:

Per 1 januari 2015

  • U mag geen proeftijd meer opnemen in een tijdelijk contract van zes maanden of korter.
  • U mag alleen een concurrentiebeding opnemen in een tijdelijk contract als dit noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen.
  • Werknemers met een contract van zes maanden of langer moet u uiterlijk één maand van tevoren schriftelijk laten weten of u het contract gaat verlengen en zo ja, onder welke voorwaarden.
  • De regels voor de loondoorbetaling bij oproepkrachten worden strenger.

Per 1 juli 2015

  • Er komt een wettelijk scholingsrecht voor werknemers. U leest hierover meer in het bericht ‘Scholingsrecht in Wet werk en zekerheid’.
  • De ketenbepaling wordt verkort. Een werknemer heeft straks al na twee jaar (of drie tijdelijke contracten) recht op een vast dienstverband.
  • Er komen twee vaste ontslagroutes. De reden van het ontslag bepaalt welke route u moet volgen. Voor ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurend ziekteverzuim moet u straks bij UWV zijn. Voor ontslag vanwege persoonlijke redenen of een verstoorde arbeidsrelatie kunt u een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter.
  • U moet aan medewerkers die uit dienst treden en een dienstverband van twee jaar of langer hebben gehad een transitievergoeding betalen. U leest hierover meer in het bericht ‘Tool om transitievergoeding te berekenen’.

Per 1 januari 2016

De maximale duur van de WW-uitkering wordt geleidelijk verkort van 38 naar 24 maanden.