Eerste Kamer akkoord met uniform loonbegrip
De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Uniformering loonbegrip. De wet wordt waarschijnlijk per 1 januari 2013 ingevoerd. Dit betekent dat er straks nog maar één grondslag is voor de heffing van de loonbelasting/premie volksverzekeringen, de premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
Door de uniformering van het loonbegrip wordt de berekening van bruto- naar nettoloon flink ingekort. Hierdoor wordt de loonstrook voor uw werknemers een stuk overzichtelijker. Ook de verrekening van premies en bijdragen komt te vervallen. De zogenoemde evenredige premie- en bijdrageverrekening werd in 2006 geïntroduceerd in de Wet financiering sociale verzekeringen (WFSV). De Belastingdienst betaalt te veel afgedragen premies en bijdragen na afloop van het kalenderjaar terug aan inhoudingsplichtigen. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als een werknemer meerdere werkgevers heeft. Na de invoering van de Wet uniformering loonbegrip hoeft u deze restituties niet meer te verwerken in uw loonadministratie.
Effecten doorrekenen
Het kabinet heeft aangekondigd dat het voorafgaand aan de invoering van het uniforme loonbegrip wil doorrekenen welke effecten de invoering heeft op de loonkosten, de koopkracht en het overheidsbudget. De invoering mag niet leiden tot hogere lasten voor organisaties, burgers en overheid. Er zijn al een aantal voorlopige aanvullende maatregelen aangekondigd om de inkomenseffecten te beperken. Op dit moment ziet het er namelijk naar uit dat gemiddeld 6% van de huishoudens te maken krijgt met een inkomensdaling van meer dan 1,5%. In september 2012 beslist het kabinet of er extra aanvullende maatregelen moeten worden getroffen om de lasten neutraal te houden.