Deskundigenoordeel UWV straks bindend?
Soms loopt een re-integratieproces vast omdat een zieke werknemer en de bedrijfsarts er samen niet uit komen. Om te voorkomen dat dit tot een arbeidsconflict leidt, kunnen zowel werkgever als werknemer een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. Deze ‘second opinion’ is nu nog vrijblijvend. Stichting De Ombudsman ziet graag dat dit deskundigenoordeel bindend wordt.
In de praktijk blijkt dat veel werkgevers niets doen met de uitkomst van het deskundigenoordeel van UWV. Dit gaat vervolgens ten koste van de positie van de werknemer. Zeker omdat in meer dan de helft van de gevallen de werknemer in het gelijk wordt gesteld. Om die reden geeft Stichting De Ombudsman in een rapport aan dat het deskundigenoordeel van UWV bindend moet zijn.
Maar een bindend deskundigenoordeel kan ook in uw voordeel werken. U kunt met dit deskundigenoordeel namelijk een zieke werknemer die weigert aan de slag te gaan, over de streep trekken. Ook zal de rechter de uitkomst van een deskundigenoordeel meenemen in een eventuele rechtszaak. Met een deskundigenoordeel kunt u uw positie dus versterken.
Oordeel bedrijfsarts
Het deskundigenoordeel is in eerste instantie bedoeld om het oordeel van de bedrijfsarts te toetsen, bijvoorbeeld als de zieke werknemer een arbeidsconflict heeft met zijn werkgever. Maar zoals u eerder in het bericht ‘Deskundigenoordeel bij re-integratie vernieuwd’ heeft kunnen lezen, kan een werkgever ook een second opinion aanvragen bij UWV als hij wil weten welke werkzaamheden een werknemer nog kan oppakken bij re-integratie of om na te gaan of hij genoeg doet om de werknemer weer aan het werk te helpen. Stel dat een werknemer weigert aan het werk te gaan, tegen het oordeel van de bedrijfsarts in, dan is het deskundigenoordeel een drukmiddel. Blijft hij weigeren om aan de re-integratie mee te werken, dan heeft u het recht om het loon in te houden.