U bent hier

Onderneming & Arbo
Denk aan uw onderzoeksplicht bij ontslag

Denk aan uw onderzoeksplicht bij ontslag

Beëindigt u het dienstverband met een werknemer met wederzijds goedvinden, dan moet u er zeker van zijn dat de werknemer daadwerkelijk instemt met het ontslag. Alleen een handtekening van de werknemer onder de vaststellingsovereenkomst is dan onvoldoende.

Bij ontslag met wederzijds goedvinden, heeft u namelijk een zogenoemde onderzoeksplicht. Dit houdt in dat u er zeker van moet zijn dat de werknemer eenduidig en ondubbelzinnig instemt met het ontslag. Wilt u bijvoorbeeld een werknemer ontslaan die de Nederlandse taal niet goed spreekt, dan moet u er zeker van zijn dat hij u begrijpt. Ook moet u de werknemer de tijd geven om op het ontslag terug te komen.

Werknemer komt in aanmerking voor WW-uitkering

Houdt u zich niet aan deze voorwaarden, dan loopt u het risico dat de werknemer achteraf zegt dat hij in een opwelling heeft ingestemd met het ontslag. Het dienstverband van de werknemer blijft dan bestaan en de werknemer kan loondoorbetaling vorderen. Stemt de werknemer in met het ontslag en is hij niet verwijtbaar werkloos, dan komt hij gewoon in aanmerking voor een WW-uitkering. Een werknemer is verwijtbaar werkloos als hij zich bijvoorbeeld ernstig heeft misdragen.