U bent hier

Onderneming & Arbo
Deeltijder recht op compensatie feestdagen

Deeltijder recht op compensatie feestdagen

Parttime werknemers hebben naar rato van hun dienstverband recht op evenveel feestdagen als fulltime werknemers. Als een erkende feestdag op de vrije dag van een deeltijder valt, moet hij hier dus soms compensatie voor krijgen. Dit oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) onlangs in een zaak waarbij Shell parttime werknemers geen vergoeding gaf voor erkende feestdagen die op hun vrije dag vielen.

Voltijd werknemers hebben jaarlijks gemiddeld 7,6 erkende feestdagen vrij. In de zaak had een werknemer een dienstverband van 80%. Omgerekend zou de werknemer recht hebben op 6,1 erkende feestdagen vrij per jaar. In het personeelsreglement had Shell echter vastgelegd dat parttimers vrij hadden als een erkende feestdag viel op een dag dat zij moesten werken, maar dat zij geen compensatie kregen als een erkende feestdag viel op een dag waarop zij vrij waren. De parttimer had hierdoor gemiddeld 4,9 erkende feestdagen vrij en kreeg geen vergoeding voor de andere dagen.

Verboden onderscheid

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde dat er hierdoor sprake was van een verboden onderscheid. Als een erkende feestdag immers valt op een vrije dag van een parttimer, ondervindt hij hier meer nadeel van dan een fulltimer. Andersom geldt dit overigens ook: als een erkende feestdag valt op de dag dat een parttimer moet werken, heeft hij er meer voordeel van dan een fulltimer.
De Commissie adviseerde Shell dan ook om een jaarurensysteem in te voeren. Dit systeem zorgt ervoor dat parttime werknemers naar rato van hun dienstverband per jaar een gelijk aantal uren werken, ongeacht op welke werkdag een feestdag valt.

Jaarurensysteem invoeren

Het jaarurensysteem werkt als volgt: elk jaar wordt het aantal werkdagen in dat jaar bepaald. Dit is het totale aantal dagen per jaar minus de weekeinden en de erkende feestdagen die niet in het weekeinde vallen. Dit aantal werkdagen gedeeld door vijf levert het aantal werkweken per jaar op. Dit aantal werkweken wordt vervolgens weer vermenigvuldigd met de gemiddelde arbeidsduur per werknemer per week. Deze uitkomst is het aantal uren dat een werknemer per jaar moet werken (jaarurenomvang).
Commissie Gelijke Behandeling, 12 augustus 2011, 2011-127