Decembercadeau: spaarloon in eigen beheer
Sommige werknemers die aan het eind van het jaar nog wilden profiteren van de spaarloonregeling kregen nul op het rekest omdat banken de aanvraag voor het openen van een spaarloonrekening niet meer in behandeling konden nemen. U kon de spaarloonregeling echter ook in eigen beheer nemen. U moest de deelnemende werknemers dan een overeenkomst laten ondertekenen, waarna u het geld op een afzonderlijke bankrekening overmaakte en de juiste boeking in uw administratie noteerde.
Als uw spaarloonreglement dat toeliet, was het mogelijk om de spaarloonregeling zelf te administreren. Hoe u dit moest aanpakken, kon u lezen in het bericht ‘Spaarloonregeling kan ook in eigen beheer’. Om het voor u gemakkelijk te maken, kreeg u van Rendement tijdelijk een spaarloonreglement in eigen beheer.
Opnameformulier gratis downloaden
Dit spaarloonreglement kon u tijdelijk gratis downloaden op onze website. Tot eind 2011 kon u dit reglement afdrukken en per werknemer invullen en laten ondertekenen. De inleg (maximaal € 613) moest u tijdig van het brutoloon aftrekken en voor 1 januari 2012 op een aparte rekening storten. Deze afzonderlijke (grootboek)rekening mocht tot het einde van de blokkeringsperiode alleen voor de spaarloontegoeden worden gebruikt. Ook moest u in uw administratie bijhouden (bijvoorbeeld in een Excel bestand) welke werknemers welk bedrag hadden ingelegd en wie wanneer welk bedrag opneemt. Inmiddels kunnen alle deelnemers hun spaarloon belastingvrij opnemen. Ook dan is het verstandig om de opname met een door de werknemer ondertekend formulier tegenover de Belastingdienst te kunnen verantwoorden. Het opnameformulier dat u daarvoor nodig heeft, kunt u hier gratis downloaden. Over de inleg betaalt uw organisatie 25% eindheffing via de laatste loonaangifte loonheffingen van 2011.