Controleer beslagvrije voet werknemer online
Als er beslag gelegd wordt op een deel van het loon van een werknemer, kunnen werkgevers sinds kort snel online controleren of hierbij de juiste beslagvrije voet gehanteerd wordt. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daar een rekentool voor gelanceerd.
Bij loonbeslag moet de beslaglegger altijd rekening houden met de beslagvrije voet. Staatssecretaris Klijnsma heeft een rekentool geïntroduceerd die werknemers met schulden (tools) en werkgevers helpt bij het controleren van de die beslagvrije voet. Zo kunnen werkgevers niet alleen voor hun eigen administratie controleren of de beslagvrije voet klopt, maar ook hun werknemers helpen bij het overzien van de gevolgen van loonbeslag. Daardoor kunnen ze mogelijk voorkomen dat werknemers zich ziek melden vanwege de stress en schaamte die de schulden met zich meebrengen.
Werknemer heeft geld nodig om te kunnen leven
De beslagvrije voet is het deel van het loon waarop geen beslag mag worden gelegd. Het is het geld dat de werknemer nodig heeft om te kunnen leven. Eerder kondigde staatssecretaris Klijnsma al aan dat het systeem voor het bepalen van de beslagvrije voet eenvoudiger zou worden, omdat veel werknemers nu niet altijd de juiste gegevens aanleveren die nodig zijn om de beslagvrije voet te bepalen. Dat kan ertoe leiden dat werknemers met schulden te weinig geld overhouden om van te leven, doordat de deurwaarder een te lage beslagvrije voet vaststelt.
Rekentool loopt vooruit op nieuw systeem
Vóór het eind van dit jaar wil de staatssecretaris de wetgeving die nodig is voor het nieuwe systeem voor vaststelling van de beslagvrije voet door de Tweede en Eerste Kamer geloodst hebben. Daarop vooruitlopend worden er nu al een aantal wijzigingen doorgevoerd. De rekentool is er daar één van.